Home Çevre Atatürk çınarı özenle korunuyor

Atatürk çınarı özenle korunuyor

Atatürk'ün gölgesinde kahve içtiği ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 2009 yılında tescillenerek koruma altına alınan 450 yıllık çevresi 5 metre 60 santim genişliğindeki çınar ağacı, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor.

0
366

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Balıkesir’in Edremit ilçesini ziyareti sırasında durup dinlendiği ve gölgesinde kahve içtiği yüzlerce yıllık çınar ağacı, bir otelin bahçesinde özenle korunuyor.

Otel işletmecisi Murat Bostancıoğlu, bu yıl işletmeye başladıkları butik otelin bahçesindeki çınar ağacının kimlik bilgilerini ve hikayesini pirinç plakalara bastırarak ağacın yanına yerleştirdi.

Avcılar Mahallesinde bulunan butik otelin işletmecisi Murat Bostancıoğlu, yaptığı açıklamada: bu ağacın ‘Atatürk Çınarı’ olarak tescillendiği söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 ve 1934 yıllarında Edremit’e iki kez geldiğini ifade eden Bostancıoğlu, Çanakkale’ye gitmek üzere Edremit’ten yola çıkan Atatürk, daha önce Ankara ve İstanbul’da yanında görev yapan o dönemin Avcılar köyü muhtarı Ahmet Altay’ın kahve daveti üzerine köye gitmek yerine yol üzerindeki manastırın bahçesindeki çınarın altında buluştuğunu aktardı.

O dönemde kağnıların arabalar.ın şu an kullanılmayan eski İzmir – Çanakkale otoyolundan gittiği bilgisini de veren Bostancıoğlu, ağacın hikayesini şu sözlerle anlattı: “Avcılar köyünün muhtarı Ahmet Altay Bey, daha önce Atatürk’ün hizmetinde Ankara’da ve İstanbul’da görevler yapmış. Atatürk’ün geldiğini duyuyor ve Mustafa Kemal Atatürk’ü köyüne davet ediyor. ‘Paşam buralara geldiniz, ne olur bir gelin bir kahvemi için’ diyor. Mustafa Kemal Atatürk’te yorgun olduğu için kendisinin Avcılar köyüne gidemeyeceğini ifade ediyor fakat Ahmet Altay beyi köyden buraya davet ediyor. Diyor ki; ‘Sen buraya gel Manastır’da kahveyi orada içelim’ diyor. 14 nisan 1934 günü Mustafa Kemal Atatürk, Ahmet Altay ile birlikte şu çınarın altında kahve içiyorlar. Bunun karşılığında da Mustafa Kemal Atatürk kendisine kendi büstünü hediye ediyor. O Atatürk büstü de şu anda Avcılar köyünde hala anıt büst olarak sergilenmekte.”

Bostancıoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında 3 tane hediye ettiği kendi büstünün bir tanesinin Amasya hükümet konağında, bir tanesinin Dolmabahçe Sarayı’nda bulunduğunu ve üçüncüsünün ise Avcılar köyünde bulunduğunu sözlerine ekledi.