Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana SayfaEditörün SeçtikleriTemel kazısında tarih fışkırdı

Temel kazısında tarih fışkırdı

Tarihi kalıntılara rastlanması üzerine inşaat çalışması durdurularak Balıkesir Müze Müdürlüğünce araştırmalar başlatıldı.

-

Balıkesir’in Edremit ilçesinde Antandros Antik Kenti yakınlarında bir inşaatın temel kazısı sırasında tarihi kalıntılara rastlandı.

Altınoluk Mahallesi Antandros Caddesinde iş makineleriyle başlatılan inşaat temel kazısında yaklaşık 2.5 metre derinliğe inildiğinde mezar kalıntılarına rastlanması üzerine durum Balıkesir Müze Müdürlüğüne bildirildi.

Haber verilmesi üzerine inşaat alanına gelen Balıkesir Müze Müdürü Aytekin Yılmaz ve arkeologlardan oluşan heyet bölgede incelemelerde bulundu.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Antandros Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, gözetiminde inşaat sahasında kazı çalışmalarına başlandı.

Milattan Önce (M. Ö.) 3, 4 ve 5’inci yüzyıllara ait pitos, lahit, çatı kiremit, kremasyon mezarlarının bulunduğu alan, jandarma tarafından 24 saat nöbet tutularak korunuyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Antandros Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat: “Antandros’ta 1980’li yılların sonlarında bulunduğumuz alanın imara açılması ile beraber başlayan imar çalışmalarında bugünkü adı Melis Sitesi olan yerde zaten nekropoller ortaya çıkartılmış ve yaklaşık 7-8 sene aralıklarla kazı çalışmaları sürmüştü. Bu kazı çalışmalarında Antandros’a ait nekropolis yani mezarlık ortaya çıkartılmış ve yine o çalışmalarda mezarların milattan önce 1’inci Yüzyıldan milattan önce 7’inci Yüzyılın, hatta 8’inci Yüzyılın başlarına kadar kesintisiz varlığı belirlenmişti. Şu an ki yeni buluntu yeni inşaat alanındaki mezarlarda o nekropolis alanının yani mezarlığın bizim bilgilerimiz dahilinden 150 metre daha batıya devam ettiğini göstermesi açısından önemli. Bu aynı zamanda antik dönemde Antandros’u Gargara’ya bağlayan Küçükkuyu’ya bağlayan yolunda bu alandan geçtiğinin önemli bir kanıtı. Buradaki çalışmalarda da hem milattan önce 3 milattan önce 4 ve milattan önce 5’inci Yüzyıllara ait mezarlar ele geçirilmeye başlandı ve müze müdürlüğü uzmanları tarafından da kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmaları sonrasında buluntular tekrardan değerlendirilecek. pitos mezar var, lahit mezar var, çatı kiremiti mezar var, urne yani kremasyon yakarak gömü mezarlar var. Ama büyük bir çoğunluğunun çocuk mezarı olması ilginç bu açıdan. Tabii yetişkinde var ama daha yoğunlukta çocuk mezarı var.” Dedi

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete