Perşembe, Nisan 25, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriAntik kent çatı ile korunacak

Antik kent çatı ile korunacak

-

Balıkesir’in Edremit ilçesinde 2001 yılından beri kazı çalışmaları sürdürülen Antandros Antik Kenti’nin üzerine koruma amaçlı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından üst çatı kapama proje yarışması açılacağı bildirildi.

Kazı Başkan Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat, yaptığı açıklamada, Antandros Antik Kenti kazı alanının daha iyi korunabilmesi için Balıkesir Büyükşehir Belediyesince “Çatı projesi” yarışması yapılacağını söyledi.

Polat: “Antandros Antik Kentindeki sürdürülen kazıların sponsorluğunu yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından nektropolisin üstünü kalıcı bir çatıyla ziyaretçilere daha nezih bir ortamda gezi sağlamak amacıyla ve çok daha iyi korunması amacıyla kültür varlıklarının böyle bir proje yarışması açılacak.” dedi.

Kazı alanının üstünün çatı ile kapatılmasındaki amacın korunmasının yanı sıra olduğu yerde canlandırma yapmak olduğunu belirten Polat, şunları aktardı:

“Antik dönemdeki bizim metropolümüzün üzerinden hatta içerisinden antik yol da geçiyor. Bu yolu kullanan kişiler nasıl bir mezarlık görüyorlardı onu canlandırmaya çalışacağız toprak üstünden. İkinci etapta biz mezarları açtığımızda ne tip bir manzara ile karşılaşıyorduk, bunun hediyeleri nasıldı, iskeletin durumuna nasıldı? onu canlandırmak. Üçüncü aşamada da bir kremasyon, (ölü yakma geleneği) seremonisinin mankenler yardımıyla görsel hale dönüştürülmesi.”

Polat bu seremoniyi karanlık bir ortamda nokta aydınlatmayla yaparak ölüler dünyasının mistik havasını da ziyaretçilere yaşatmaya hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete