Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşayan emekli albay Soner Göktürk, kuruttuğu ağaç yapraklarının üzerine akrilik boya ile yaptığı resimlerle birbirinden güzel sanat eserleri ortaya çıkarıyor.
emekli albay Soner Göktürk, ağaç yapraklarına akrilik boyayla manzara ile insan, hayvan ve doğa figürleri resmediyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde 30 yıl görev yaptıktan sonra 2 yıl önce emekliye ayrılan Göktürk, çocukluğundan bu yana ilgi duyduğu resme yöneldi.
Soner Göktürk, Konya’da Mevlana anma etkinliklerinde dikkatini çeken ağaç yapraklarına yapılmış hat resimlerinden etkilenerek bu işe başladığını söyledi.
Soner Göktürk: “Çocukluk ve gençlik dönemlerimde benim sanata olan düşkünlüğüm bu yaşlarda başlamıştı. Bunu görevim nedeniyle bir türlü yerine getirememiştim. Ancak emekli olduktan sonra bu sanata olan düşkünlüğümü tuvale, yaprak resme ve yazar olarak yansıttım. Yaprak resim nasıl oluştu? 2018 yılında Konya’da her sene düzenlenmekte olan Mevlana etkinliklerinde eşimle beraber katılmıştık. Orada bir sanatçının icra etmiş olduğu yaprak resim üzerindeki hat sanatı beni derinden etkilemişti. Dönüşte ben de bunu yapabileceğimi düşündüm. Uğraştım. Çabalarımın sonucunda çeşitli ağaçların yapraklarını biriktirmeye, onları işlemeye koyuldum. Çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra yaprak resimle buluştum. İlk anda tabi bu yaprak resim oldukça zahmetli, meşakkatli ve naif bir obje. Onu güzel bir şekilde işledim, kuruttum ve fırçayla işlemeye başladım. Yaprak resim tabi ki yere atıldığında değersiz olduğunu görüyoruz ama onu alıp işlendiğinde evinizin bir köşesinde yıllar boyu kalabileceğini ve bir tarihi eser olarak evinizin bir köşesinde koyabiliriz. Sanatı sanat yapan bizim sevgimiz, sanat sevgimiz, uğraşımız, biraz da yetenek olduğunu düşünüyorum. Yaprakları çizmek tabi ki hassasiyet ve incelik istiyor. Onun başlangıcından kurutulmasından, temizliğinden ve her gün havalandırılması dahil özel bir çaba, özel bir itina gerektiriyor. Örneğin bir dut ağacının yaprağı oldukça hassastır. Ayva, Armut aynı şekilde. Onları da güzel bir şekilde nemini alıp defter veya kitap arasında güzel bir şekilde saklıyoruz. Her yaprağın bir kuruma dönemi var. Bunları kuruttuktan sonra akrilik boya ile işliyorum. En son keşfettiğim kauçuk ağacının yaprağı en sağlıklı en sert ve en güzel resim yapmaya muktedir. Ben kimi sanatçı arkadaşları görüyorum, değerlendiriyorlar. Onların da yaprak resme bakış açısı yabancı ressamlarda dahil yaprak resmi farklı şekillerde işliyorlar. Onlarınki de tabi saygı duyuyorum. Onların verniklemesi, teknikleri farklı. Ben de farklı teknik kullanıyorum. Onlar mesela yaprağı bir bütün olarak işliyorlar, resmi çiziyorlar. Ancak ben yaprağın tamamen kendi salt özelliğini korumasından yanayım. Dolayısıyla bu şekilde boş zamanlarımı sanatla ve yaprak resimle değerlendiriyorum.” dedi.
Edremit Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde açtığı ilk kişisel sergisinde eserlerini sanatseverlerle buluşturan Göktürk, ağaç yaprakları üzerine çizdiği resimlerin tanesini 200 ile 500 lira arasında satıyor.
Sergiyi gezenlerden Turgut Koç, “Yaprak daha da bir değişik olmuş. Evet özellikle yaprak kullanması. Gerçekten güzel bir fon vermiş. Buna da teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Emekli resim öğretmeni Gündüz Altay da: “Yaprak üzerine çalışmayı yapmayı kendim de denemiştim. Son derece zevkli çalışılan bir konu. Tuval ayrı bir olay, ama yaprak apayrı bir olay. Yapraktaki doku yapraktaki bütünleşme daha bir farklılık geliyor bana.”iİfadelerini kullandı.
Vacit Örger ise: “Soner hoca o konuda çok başarılı çünkü yaprağın gerçek orijinal halini bırakıp tam bir çerçeve gibi ortasına istediği motifi, resmi çok detaylı çalışmış.” şeklinde konuştu.