Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaEditörün SeçtikleriZeytini hiç böyle denediniz mi?

Zeytini hiç böyle denediniz mi?

Çanakkale´nin Küçükkuyu beldesinden Balıkesir´in Ayvalık ilçesine kadarki bölgeyi kapsayan Edremit Körfezi´nde yetiştirilen zeytinden, zeytinyağı ve sabunu, zeytin kolonyası, sütü ve lokumu gibi birçok ürün üretiliyorken nbu kez de reçeli damakları tadlandırmaya başladı.

-

Yıllardır bölge halkı kadar körfezdeki tatil beldelerini ziyaret edenlerin ağızlarını tatlandıran “zeytin tatlısı” ve “zeytin şekeri” de denilen reçel, günler süren işlemlerden geçirilerek yapılıyor.

S.S. Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi yöneticilerinden Çiçek Gökçe Tekin:

“Zeytin reçelini bizim kadınlarımız atalarımızdan gelen geleneksel bir tat olarak konuşmamız olmuştu. Biz bunu tatlandıralım, yapalım diye konuştuk. Bunu faaliyete geçirdik. Raflarımıza koyduk, talep gördük ve satışa sunduk. Şu anda çok iyi gidiyor, çok beğenilen bir ürünümüz oldu. Aynı şekilde zeytin kokteyline de dokunduk. Zeytin kokteyllerinde de böyle bir talebe ulaştık. Böylelikle hem kadınlarımıza istihdam sağlıyoruz hem onların yaptığı üretimlerle de onlara bir gelir kaynağı desteği oluyoruz. Aile bütçelerine çünkü destek yapmak istiyorlar. Belediye başkanımız Mesut Ergin, zaten kooperatifimizin kurucu üyelerinden birisidir. Bir sosyal projeyi oluşturdu. Bu sosyal projede dedik ki kadınlarımıza nasıl bir istihdam sağlayabiliriz? O yüzden kadın kooperatifi kurduk. Kooperatifimizde ve tabi mutfağımızda 12 ay boyunca sezonuna uygun ürünler yapıyoruz. Üretime sokuyoruz. Bunları da satış mağazalarımızda değerlendiriyoruz, satışa sunuyoruz. Hem tüketiciye güvenebilirliği sağlıyoruz hem burada çalışan kadınlarımıza da aile ekonomisine katkı sağlıyoruz.” dedi.

Tadanlar çok memnun

Tekin: “Tadanlar çok memnunlar. Çünkü bizler değişik tadlara meraklı insanlarız. Zaten zeytin reçelini de bir yöresel reçel olarak düşündük biz. Çünkü atalarımızdan gelen bir reçel bu da. Bunları değerlendirdik. Halk da memnun, bizler de memnunuz. Hızlı bir talep oldu. Bir anda gelişti. Hızlı bir talebimiz oldu.” ifadelerini kullandı.

Zeytin reçeli üretiminde çalışan Arzu Karşıt da: “Burada zeytin reçeli yapıyoruz bugün biz. Zeytin reçelini yapmadan önce belli aşamalardan geçmesi gerekiyor. 15 günlük bir tatlandırır süremiz var daha sonra zeytinin çekirdeklerini çıkarıyoruz. Bu aşamadan sonra bir kaynama işlemi olacak 10 – 15 dakika. Daha sonra soğuk suya bir şoklama yapacağız. Bundan sonra beş günlük şekerde bekletme süresi var. Ölçülerimiz ise şeker ölçüsü de birebir buçuktur. Portakal kabuğu ve karanfille tadlandırıyoruz reçelimizi. Reçelin yapımı başlıyor. 15 gün toplanma süresi beş gün çeker de bekletme 20 gün. Hem zeytine has hafif bir koku portakal kabuğunu ve karanfilin verdiği bir aramayla harika bir lezzettir. Çok memnun kalıyorlar, zevkle yiyor.” açıklamasını yaptı.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete