Cuma, Nisan 19, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriBozkurt'tan "Kadın hakları günü" açıklaması

Bozkurt’tan “Kadın hakları günü” açıklaması

-

Kadınların siyasi haklarını kazanmalarının yıldönümü dolayısıyla 29 Ekim Kadınları Balıkesir Şubesi Başkanı Seval Bozkurt; bir basın açıklaması yaptı.

Bozkurt açıklamasında: “5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 88. Yıldönümü kutlu olsun. Kadınların yaşam hakları hakkında söz sahibi olabilmeleri için öncelikle siyasette var olmaları, seçme hakları yanında seçilme haklarını kullanmaları hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Kadınların ulusal kurtuluş mücadelesinde etkin rol aoynadığını ifade eden Bozkurt açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ulusal Kurtuluş mücadelemizde cephede savaşan, mermi taşıyan Türk kadını Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte , Mustafa Kemal Atatürk ‘ün önderliğinde 5 Aralık 1934’te birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bugün ise Dünya genelinde parlamentolardaki kadın milletvekili oranı ortalama yüzde 25.5’e, Bakanlık pozisyonlarındaki kadınların oranı yüzde 21.9’a çıkarken ne yazık ki; ülkemiz bu rakamların çok gerisinde kalmıştır.  

Yine geçmişe baktığımızda 1935 seçimlerinde parlamentoda %4.6 olan kadın oranı bugün hala % 30 lara  dahi çıkamıyor. Kadınlar, kotalarla değil %50 eşit temsille var olmak istedikleri parlamento ve yerel meclislerde hala azınlıktalar.

25. Dönemde 97, 26. Dönemde 82 olan kadın vekil sayısı27. Dönem 2018 seçimlerinde 78’e düştü. Parlamentodaki bu manzara, valilik, kaymakamlık, rektörlük, belediye başkanlığı gibi makamlarda da farklı değil. Yüzyıllardır süregelen ataerkil bakış açısına karşın eşitlikçi bir toplum yaratmak adına dayanışma içindeyiz. Biliyoruz ki mücadele kazandırır. “

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete