Salı, Mart 19, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaÇevreİklim iyimserliği nedir?

İklim iyimserliği nedir?

İklim krizinin yıkıcı etkileri karşısında her geçen gün daha da zor deneyimler yaşamak durumunda kalıyoruz. Bu deneyimlerin bir kısmı henüz size ulaşmamış olabilir öte yandan olumsuzlukların yankısı bile kendimizi çaresiz bir durumun içinde hissetmemize ve bunun sonucunda da etki yaratmak yerine pasifize bir durumu tercih etmemize neden olabiliyor. Tabii bir de tüm dünyada artan eko-ankisiyete var.

Peki ne yapmalıyız? 

İlk olarak iklim değişikliğinin olumsuz etkileri olduğunu kabul etmeliyiz. Öte yandan olumsuzlukları aşabilecek çözümlerinde insan davranışlarında saklı olduğunu hatırlamalıyız. Geçtiğimiz günlerde 2023 yılı için hazırlanan birçok trendi okudum. Bunlardan bir tanesi de “iklim iyimserliği” kavramıydı.

Pek sevdiğim iklim iyimserliğini 2023 yılında sıkça duyacak olmak sevindirici. Çünkü negatifliklerin içinde vah vah etmek yerine çözüm odaklı bir yaklaşım içeriyor.

Hadi gelin iklim iyimserliği kavramına 5 adımda yakından bakalım:

#1 İklim iyimserliği dünyaya pembe gözlüklerle bakmak değildir.

#2 İklim iyimserliği pasifize eden bir duygu durumu değildir.

#3 İklim iyimserliği, iklim krizinin gerçeklerinin farkında olarak çözümü arayan bir davranış halidir.

#4 İklim iyimserliği, korkudan güç alıp umutsuzluğa düşmek yerine dünyamız ve tüm türlerin geleceği için pozitif etki yaratmanın öneminin farkında olmaktır.

#5 İklim iyimserliği, umut ve cesaretle iklim anlatısında fark yaratmaktır.

4 adımda nasıl iklim iyimseri olurum?

İklim haberlerini takip et. Her ne kadar yıkıcı gelişmeler yaşanıyor gibi düşünülse de emin ol birçok yeşil teknoloji haberi ve habitat restorasyonu ile de karşılaşacaksın.

Gündelik yaşamında elinden geldiğince doğa dostu olmaya çalış. Ne demişler birkaç mükemmel yerine, çabalayan bir kalabalık daha etkilidir.

Olumlama yapmak hayatının birçok alanında sana farkındalıklar getirir. Doğanın seninle paylaştıkları için ona teşekkür et, hatta teşekkür buluşmaları düzenleyip arkadaşlarını da davet et.

İklim kampanyalarına destek ol. Çünkü hem kamuda hem özel sektördeki değişimler için senin sesin çok önemli.

Son olarak size iklim iyimserliği hakkında bir kitap önermek isterim. Anne Therese Gennari tarafından yazılan ve Ekim 2022’de yayımlanan “The Climate Optimist Handbook: How to Shift the Narrative on Climate Change and Find the Courage to Choose Change” iklim iyimserliği hakkında güzel bir rehber niteliğinde.

KAYNAK :https://www.yesilist.com/iklim-iyimserligi-nedir/Ayça CEYLAN

HABER : BÜLENT ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments