Cuma, Mart 29, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaÇevreGMKA Tohumculuğu Odağında Tutmaya Devam Ediyor

GMKA Tohumculuğu Odağında Tutmaya Devam Ediyor

-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından, Balıkesir ve Çanakkale illeri kapsamında tohumculuk sektörünün ele alındığı “TR22 Güney Marmara Bölgesinde Tohumculuk Raporu” hazırlandı.

Kurum tarafından yayınlanan raporda, bölge ve il verileriyle birlikte, tohumculuk sektörü analizi ortaya koyuldu. Tohum, gıda zincirinin ilk halkası olarak sadece tarımsal bir girdi değil, teknoloji kullanılarak elde edilen ve yüksek gelir getiren ekonomik değere sahip bir materyal olarak da kabul ediliyor. Bu sebeple Ajans çalışmalarında tohum sektörü önceleniyor.

Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında hazırlanan tohumculuk raporuna Ajans internet sitesi ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün Kalkınma Kütüphanesi adresinden erişilebildiğini belirten GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç doğru tohum kullanımının, birim alan başına daha fazla ürün elde edilmesinin ilk şartı olarak kabul edildiğini vurguladı. Güç “Bitkisel üretimde tohumun yanı sıra iklim ve toprak şartlarının da önemi büyüktür. TR22 Güney Marmara bölgesi, tohumculuk sektörü için uygun arazi ve iklim koşullarına sahip olup, sektör içerisinde önemli bir konuma sahip olan tohumculuk firmalarının faaliyet gösterdiği bir bölgedir.” dedi.

Balıkesir ilinde 19 yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu mevcut ve bu kuruluşların 11’i özel araştırma yetkili, 2‘si ise laboratuvar analizi yetkili firmalardır. Bunların yanı sıra 130 fidan üretici firma, 17 süs bitkileri üreticisi ve 2 fide üreticisi ve 392 tohum bayisi faaliyet göstermektedir. Çanakkale’de ise 1 yetkilendirilmiş tohumculuk firması, 11 fidan üreticisi ve170 tohum bayisi yer alıyor.

Desteklenen Projelerle Tohumculukta Önemli Adımlar Atıldı

Bölgesel kalkınma çalışmaları kapsamında raporlar, yayınlar ve araştırmalar ile dokümanlar üreten GMKA, kurulduğu günden bu yana tohumculuk sektörüne yönelik proje desteklemeleri de gerçekleştirdi. Farklı mali destek programları kapsamında tohumculuk alanında hazırlanan ve GMKA’ya sunulan Tarım Kredi Kooperatifleri Balıkesir Bölge Birliği’nin Uluslararası Kalitede Tohumluk Buğday Üretebilecek Selektör Tesisi Projesi, Küçük Çiftlik Tohumculuk ve Tarım Ürünleri Ürt. Paz. San ve Tic. Ltd. Şti.’nin Yerli Tohumun İhracat Atağı Projesi ve Balıkesir Tohumculuk Tarım San. ve Tic. A.Ş.’nin Tohumculukta Yenilenme ve Gelişim Projesi başarıyla tamamlanarak sektörün gelişimine katkı sunuldu. 

Gerçekleştirilen projeler ile uluslararası kalite standartlarına uygun sertifikalı tohumluk buğday üretimini sağlayan selektör tesisin kurulumuyla çiftçilere hali hazırda satılan tohumluk buğday tesiste üretilerek maliyetler düşürüldü ve birliğin pazarlama kabiliyeti artırıldı. Desteklenen projelerle ekonomik nedenlerle daha önce ithalat yapmak zorunda kalmış tohumculuk sektörü, tohum standardı iyileştirilerek ihracat ve rekabet gücü kazandı. Tohumculukta ürün ve üretim kalitesi artışıyla uluslararası standartlarda ürün çeşitliliği sağlandı.Tamamlanan projeler ile hem bölgemiz hem de Türkiye’denitelikli şekilde üretim sorunları yaşanan tohumların üretilmesine başlanması için işletmelere ve diğer kurum ve kuruluşlara proje bazlı çalışma konusunda iyi uygulama örnekleri sunuldu.

Tohumculuk Sektörü Analiz Raporu Paydaşlara Kaynak Sağlıyor

GMKA tarafından yayınlanan raporda, tohumculuk sektörünün mevcut durum değerlendirmesi ve üretimin ihtiyacı karşılama durumu ele alındı. Bunun yanı sıra raporda;sektör içerisindeki dış ticaret verileri, pazarlama yapıları, kamu ve STK’ların rolü ile tescil ve sertifikasyon konuları da detaylı bir şekilde incelendi. Rapor kapsamında tohumculuk sektörünün güçlü ve zayıf yönleri ortaya koyularak, gelecekteki fırsat ve tehditler de değerlendirildi.

Bölge ve ülke ekonomisi için son derece önemli olan tohumculuk sektörünün, yapılan analizler ve hazırlanan raporlar ile daha kapsayıcı ve sürdürülebilir hale getirilebileceği düşüncesiyle hazırlanan TR22 Güney Marmara bölgesi tohumculuk sektörü analiz raporu, sektörün tüm paydaşlarına önemli bir kaynak sağlamaktadır.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete