Perşembe, Nisan 25, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriRomanlardan Burhaniye Belediye Başkanına tepki

Romanlardan Burhaniye Belediye Başkanına tepki

-

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde CHP’li Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler’in 3 nisan günkü olağan meclis oturumunda “fıstıklık kozalakları romanlar çingeneler çalıyor” sözlerine Roman federasyon ve dernek üyeleri tepki gösterdi.

Burhaniye Belediyesi Önünde toplanan Türkiye Romanlar Konfederasyon Başkan Vekili Feridun Demirdöğen, Balıkesir Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Oktay Sümertaş ile Burhaniye Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Algüt ve Burhaniye Roman Derneği Başkanı Selahattin Karataş’ın da içinde bulunduğu yaklaşık 15 Roman vatandaş, başkan Devecileri Protesto etti.

Türkiye Romanlar Konfederasyon Başkan Vekili Feridun Demirdöğen, yaptığı açıklamada, Türkiye’de bütün Roman derneklerinin parti gözetmeden Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler’e tepkili olduğunu söyledi.

Demirdöğen: “Bizim senelerdir Türkiye’de Romanların üzerinden bu etkiyi sildirmek için verdiğimiz mücadeleyi bir belediye başkanı bütün Türkiye’deki Romanlara mal edemez. Biz bu zihniyetle Türkiye’de yönetilmek istemiyoruz. Senelerdir yaptığımız bu mücadeleyi bir bir belediye başkanı çıkıp Türkiye’deki bütün Romanlara yıkamaz. Biz kendisinden Türkiye geneline bütün Roman olarak şikayetçiyiz.” dedi.

Belediye başkanının sözlerini Roman camiasına yapılmış bir çirkin saldırı olarak niteleyen Balıkesir Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Oktay Sümertaş, kendisinin de CHP içinde aktif görevlerde bulunduğunu hatırlatarak Burhaniye Belediye Başkanı Sayın Ali Kemal Deveci bu söyleminden dolayı kınadığını belirtti.

Bu konuyu siyasete dökmenin hiçbir anlamı olmayacağını ifade eden Sümertaş şunları kaydetti: “Burada tabi ki hırsızın arkasında biz durmuyoruz, zaten durmayız da. Burhaniye Belediyesi’ndeki çalışan bütün personel rüşvetçi mi? Rüşvetçi diyorum ben, rüşvetçi mi oluyor, hepsini suçluyorum. Olmaz öyle bir şey. Suçlusu kimse bu yargıya çıkılır. Ben bugün Oktay Sümertaş olarak bu suçu işlediysem, bu kozalağı ben çaldıysam belediyenin işi nedir? Beni alıp tutup adli makamlara getirir. Cezam varsa cezamı çekerim. Yoksa işimin başına dönerim. Bu söylemi biz Sayın Ali Kemal Deveciler’i Roman camiasından çok kısa bir zaman içerisinde özür dilemesini istiyoruz.”

Burhaniye Roman Derneği Başkanı Selahattin Karataş da: “Bu meclis toplantısında Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis üyesi ile tartıştığı konuda bir anda Romanları ortaya atarak Romanlar, Çingeneler diye hitap eden Burhaniye Belediye Başkanını şiddetle kınıyoruz. Kendisinden davacıyız. Gereken bütün ne varsa hepsinin yapılmasını arz ediyoruz. Romanları bu şekilde aşağılama hakkı yoktur.” diyerek tepki gösterdi.

  • Başkan Deveciler özür diledi

Başkan Deveciler, gazetecilere yaptığı açıklamada; Burhaniye Belediyesinin bugün yapılan nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda özür dilediğini dile getirdi.

3 nisan günkü mecliste söylediklerinin yanlış anlaşıldığını savunan Deveciler şöyle konuştu:

“Ben Roman vatandaşlarımızı kastetmedim. 30’a yakın Roman çalışanımız var bizim. Her gün de sayısını artırıyoruz. Ben onları kastetmedim. Onların içinde 8 -10 kişilik bir ekip var. O ekibi kastettim ben. Ama söylerken de belki yanlış anlaşılma olmuş olabilir. Ben ondan aşağıda özür de diledim. Ama o 10 kişi haricindeki Burhaniye’de yaşayan Roman vatandaşlardan özür diledim. Şunu da söyledim, o 10 kişiyi dışlayıp aranızdan atın. Benim lafım onlara.”

8 – 10 kişiyle mücadele etmek amacıyla. ekip kurduğunu söyleyen Deveciler: “Zabıtadan, emniyet ve jandarmayla da görüştüm. Ekibi çoğaltacağız ama bunlardan hesap keseceğim. Ama asıl bunlardan kim bu malı alıyorsa, mal almasa bunlar olmaz. Asıl onlardan hesap keseceğim. Benim sözüm Roman vatandaşlarıma değil. Böyle bir şey olamaz. Hepsi dürüst, namuslu, geçimini temin eden insanlarımız.” diye sözlerini tamamladı.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete