Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaEditörün SeçtikleriHavran’da buy yıl 1500 ton nar üretimi bekleniyor

Havran’da buy yıl 1500 ton nar üretimi bekleniyor

-

Zeytinliklerin sınırını belirlemek için dikilen nar ağaçları ilçe ekonomisine katkı sağlıyor

Balıkesir’in Havran ilçesinde zeytin ve mandalina bahçelerinin kenarlarına çit olarak koruma amaçlı dikilen binlerce nar ağacından bu yıl bin 500 ton mahsul bekleniyor.

 Coğrafi işaret tescilli mandalina ve siyah incirin yanı sıra zeytiniyle de ünlü Havran ilçesinde üreticilerin bahçelerinin etrafında sınırı belirlemek ve hırsızlığa tedbir için diktikleri ağaçlardan toplanan tatlı ve iri taneli ‘deve dişi’ nar, Balıkesir’in yanı sıra İstanbul, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Edirne’de tüketiciyle buluşturuluyor

 Balıkesir’in Havran ilçesinde, tescilli mandalina ve siyah incir bahçelerinin yanı sıra zeytinliklerin çevrelerine sınırlarının belli olması ve hırsızlığa karşı önlem amaçlı dikilen ‘deve dişi’ nar, üreticiye ek gelir sağlıyor.

Edremit Körfezi’nde yer alan ve tarımsal üretimin yoğun olduğu Havran’ın mandalinası ve siyah incirinin coğrafi işaret tescilleri geçen yaz Türk Patent ve Marka Kurumunca yapıldı.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde de söz sahibi olan Havranlı çiftçiler, arazi sınırlarını belirlemek ve zeytinlerinin çalınmasını önlemek amacıyla bahçelerinin etrafına nar fidanları dikmeye başladı.

Tatlı ve iri taneli olması dolayısıyla tercih edilen, yıllık üretimi zamanla 500 tondan 1500 tona kadar yükselen Havran narı, zeytin, mandalina ve incir üreticisinin ek gelir kapısı haline geldi.

İşçiler tarafından makaslarla özenle kesilerek dallarından alınıp kasalara dizilerek Havran Sebze ve Meyve Hali’ne taşınan ve boyutlarına göre gruplandırılan narlar, Balıkesir’in yanı sıra İstanbul, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Edirne’ye gönderiliyor.

RÖP : 03.46 – Havran Meyve ve Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Murat Hançer: “2023 yılı narenciye sezonuna hayırlısıyla başladık.  İlk ürünümüz nar ile başlıyoruz tabi. Bu narlarımız devre dişi bir nardır.  İki cins nar var ekşi nar, tatlı nar. Bizim devre dişi dediğimiz tatlı narımızdır. Havran’da da Rekoltemiz bu sene yüksek. Gün gün artışta yıllar evvel 500 ton civarında başlayan nar üretimimiz şimdi 1 500 – 2 000 tonlar civarlarına yükseldi. Kalitemiz güzel bu sene yazdan kalma son günleri yaşadığımız bu günlerde yağmurların da yağmaması ile birlikte nardaki kalite yüksek. Çünkü yağmur suyu narımızı bozabiliyor. Bu anlamda kalitemiz güzel ama fiyatlarımız üreticiyi memnun etmez durumda. Üreticiden 4 liraya alınan nar, piyasada 8 – 10 lira civarlarında tüketiliyor. Tabi bu nar, iç piyasada İstanbul, Bursa, Trakya Bölgesine, Edirne, Çanakkale bölgelerine sevkiyatı yapılıyor. Biz bu anlamda Havran’da bir tek mandalina değil narın,  şeftalinin, incirin , zeytin ve zeytin ürünleri ile isim yapmış marka yapmış bir ilçeyiz. Bütün gelir kaynağımız narenciye ve zeytin üzerine olup halkımıza da bu yeni bir sezonda inşallah Allah yardım etsin, Rabbim yardımcımız olsun. Hayırlı, bol bereketli kazançlar diliyoruz tüm Üreticimize. Tabi nar bizlerde kapak çekme dediğimiz arazilerde 10 dönüm, 20 dönüm, 50 dönüm araziler üzerinde değil bizim nar üretimimiz genelde büyüklerimiz, atalarımız mandalina bahçelerinin, incir bahçelerinin, nektar bahçelerinin kenarlarına hem sınırı belli etsin hem de hırsızlık olayları bu üretim sezonunda çok oluyor hem de kenarları bir çit görevi görsün diye narları ekmişler. Hem tarlanın korunması sınırını hem de toprak kaybını önlemesi için bu şekilde başlamış nar ilçemizde. Tabii biz deve dişi narla isminden de devre dişi nar tanesi iri taneli tatlı bir nar. Narlarımız genelde sofralarımızın, çocukların parklarda bahçelerde yiyebileceği tat oranı yüksek bir ürünümüz. Biz daha önce de mandalina ile ilgili bir coğrafya içeride başvuruda bulunmuştu. Büyüklerimiz devreye girip mandalina coğrafya işareti alındı. Şimdi Nara da coğrafi işaretine başvurduk. İnşallah önümüzdeki yıllarda Havran’a narın da coğrafi işaretini almış oluruz. Ama bu coğrafi işareti almak, Türkiye içerisindeki coğrafi işareti değil de biz daha çok ilçemizi ihracata açmak, Avrupa’yı açmak için Avrupa Birliği’nin Coğrafi işaretini almayı, patenti almayı daha çok hedefliyoruz.“ dedi.

RÖP : 06. 49 -Nar üreticisi Mustafa Emeklioğlu: da: “Ürünlerimiz çok güzel. Allah bin bereket versin. Kendimiz topluyoruz. Satacağız nasip olursa. Zararımız yok, karımız var. Allah bin bin bereket versin. Bu mallar bizim kendi malımız. Alıp satıcı değiliz. Tarla kendimizin. Memnunuz, Allah bin bereket versin. Neyse ürünümüz götüreceğiz toptancı ne vereceğiz.” diye konuştu.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete