Home Editörün Seçtikleri Zeytin ağaçlarındaki çiçeklenme üreticiyi umutlandırdı

Zeytin ağaçlarındaki çiçeklenme üreticiyi umutlandırdı

0
11

Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde üreticiler, ağaçlardaki tomurcuklanma ve çiçek tutumundan dolayı sezondan oldukça umutlu.

13 milyonun üzerinde zeytin ağacının bulunduğu körfez bölgesindeki Ayvalık, Edremit, Havran, Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde üreticilerini, zeytin ağaçlarındaki çiçeklenme 2024- 2025 üretim sezonu öncesinde bir hayli umutlandırdı.

Zeytin ve zeytinyağının üretiminde kalite ve verim için gereken iklim şartları, sıcaklık ve yağış durumunun şu ana kadar uygun geçtiğini ifade eden Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, AA muhabirine, ağaçların yoğun bir şekilde çiçeklendiğini söyledi.

Edremit Körfezi’ndeki zeytin tutumunun son derece güzel ve tatmin edici olduğunu gözlemlediğini belirten Semerci: “Tabi doğa ve tabiat şartları ne getirirse, Allah’tan bize bir felaket gelmezse bu zeytini eğer tutturabilirsek oldukça verimli bir sezon bekliyor üreticiyi.” dedi.

Zeytin ağaçlarındaki çiçek yoğunluğuna bakıldığında 420 bin tonluk üretimin gerçekleştiği var yılındaki rekoltenin de üzerine çıkılacağını savunan Semerci: “Şu anda daha biz tırnak deriz, tomurcuk deriz, somak deriz. Onun çiçeği geçiş zamanı pek belli olmaz ama şimdiki gördüğümüz o somak yoğunluğuna bakıyorum ki geçtiğimiz yıllardaki ürünün çok daha fazlasını elde edeceğiz. Yani bu yıl düğünlerde tohumlar da bol olacak gibi geliyor. Çok güzel bir poyrazla zeytinin bağlaması söz konusu. Poyrazla bağlayan zeytin sağlam olur.” diye konuştu.

Ülkenin diğer bölgelerindeki zeytin üreticileri ile de görüştüğünü, o bölgelerde de gayet güzel çiçeklenme olduğu yönünde olduğunu bildiren Semerci, 420 bin tonluk rekor üretimin gerçekleştiği önceki yılın daha üstüne çıkılacağını ve zeytinyağı açısından bir bolluk yılı olacağını düşündüğünü dile getirdi.

2023- 2024 zeytin, zeytinyağı üretim sezonunda Türkiye’de 240 bin ton zeytinyağı üretildiğini bunun 12 bin tonunun Edremit Körfezi’nde gerçekleştiğini aktaran Semerci, Avrupa’daki, Akdeniz havzasındaki zeytin üreticisi ülkelerden de haberlerin güzel geldiğini sözlerine ekledi.